loading...

Excellentie zit in het midden

Aristoteles geloofde dat deugd - voortreffelijkheid, excellentie en uitstekendheid - zorgt dat een mens tot bloei komt in zijn of haar omgeving. Naar zijn mening, is excellentie niet het einde van het spectrum, maar een evenwichtige staat, die groei verspoedigt.Het Nederlandse woord ‘Deugdethiek’ klinkt een stuk minder cool dan het Engelse ‘Virtue Ethics’. In het Nederlands komt het op mij over als iets wat niet van deze tijd is. Niets is echter minder waar; dat waar het voor staat – voortreffelijkheid, excellentie en uitstekendheid – is van alle tijden. De latijnse term voor voortreffelijkheid, excellentie en uitstekendheid is virtus, wat in het Nederlands vertaald wordt met deugd. Helaas een beetje een oubollig woord.

Deugdethiek (mijn spel-check herkent het niet eens) is een filosofisch-ethische theorie die antwoord geeft op de vraag: hoe moet ik leven? Dit antwoord formuleert zij in termen van deugd, doel (telos) en geluk. Verschillende filosofen hebben zich beziggehouden met de deugdethiek, zoals Thomas van Aquino, David Hume, Friedrich Nietzsche, Elizabeth Anscombe en Alasdair MacIntyre. Over het algemeen wordt Aristoteles echter gezien als het beginpunt van de deugdethische traditie. Bij de behandeling van de deugdethiek wordt vaak van zijn uitwerking gebruikgemaakt.

De deugd is volgens Aristoteles het midden tussen twee tegenovergestelde extremen van de verwerkelijking van onze natuurlijke mogelijkheden. Een deugd is dus bijvoorbeeld niet het midden tussen een beetje dapper zijn en heel erg dapper zijn, maar tussen lafheid en overmoedigheid. Belangrijk ook om te zien in deze definitie is dat Aristoteles geen absoluut midden erkent, maar dat dit midden per situatie en per handelende mens verschilt.

Degene die goed opgelet heeft tijdens de Waarden Workshop, en/of tijdens deTransformatie Ervaring zal dezelfde elementen herkennen. Tijdens de waarden workshop achterhaal je je Telos, je doel, dat wat je drijft, dat wat je in beweging brengt. Tijdens de Transformatie Ervaring leer je het midden vinden tussen je extremen, je persoonlijke balans, op de meest praktische manier mogelijk. De kwaliteit van je leven is afhankelijk van de kwaliteit van de vragen die je stelt.

Maximale groei ontstaat op de grens tussen uitdaging en steun. Als we het spectrum tussen lafheid en overmoedigheid als voorbeeld nemen, zal extreme voorkeur voor ofwel de één, ofwel de ander, leiden tot stress en stagnatie. Je balans vinden op dit spectrum – een beetje dapper zijn – zorgt ervoor dat je de daadwerkelijk de beste versie van jezelf kan zijn!
 

Source: Wikipedia 
 

 $(function(){ $(".tweet").tweet({ join_text: "auto", username:"QuintCoaching", avatar_size: 48, count: 3,auto_join_text_default: "",auto_join_text_ed: "", auto_join_text_ing: "", auto_join_text_reply: "", auto_join_text_url: "",loading_text: "loading tweets...",divId:"mtweet1" });});

Facebook

Quint Essential